Çok sayıda türü ve bu türlerin altında 80’den fazla çeşidi bulunan karanfil çiçeğinin bilinenleri belirli sayıdadır. Yetişme alanlarına göre Alp karanfili ve Anadolu karanfili en bilinenleridir. Hoş kokusuyla tanınan karanfil çiçeği ise Hüsnüyusuftur. Bunun dışında karanfiller genel olarak büyük çiçekli, dağınık, bodur ve toplu çiçekli olarak üç grupta toplanabilir.
Pesent karanfili, Çin karanfili, İspanya karanfili, Margarit karanfil, büyük çiçekli karanfil, nis çocuğu yediveren karanfil, büyük çiçekli yediveren karanfil ve Amerikan karanfili en çok bilinen diğer türleridir. Büyük çiçekli ve dağınık çiçekli karanfillerin çiçekçilik piyasasında yeri büyüktür. Bodur ve toplu çiçekli olan karanfil genellikle bahçelerde süsleme amaçlı kullanılır. Saksıda yetişmesi kolay olduğu için ve soğuklara dayanıklı olmadığı için evde yetiştirmeye uygundur. Evde pencere önlerinde, hava alan mekanlara yetişebilir.
Karanfil çiçekleri iki yıllık ya da çok yıllık olarak yetiştirilebilir. Karanfil çiçeklerinin çeşitlerine göre görünüş özellikleri farklıdır. Çim gibi sık biten, zarif çiçekli, ince saçaklı taç yapraklı görünümü vardır. Genellikle beyaz, pembe, mor ve kırmızı renkte olurlar. Karanfil çiçeği, kokulu çiçek grubunda yer almaktadır. Çiçeğin yaprakları genellikle karşılıklı şekilde konumlanmıştır.
Karanfil çiçekleri sıklıkla Kuzey Yarımküre’deki ılıman alanlarda, Akdeniz havzasında yetişmektedir. Çiçeklerin boyları ortalama 20 ila 40 cm arasında değişmektedir. Ancak saksıda yetişen bodur karanfil çiçeklerinde boy 10 cm civarında olmaktadır. Bodur olan türler menekşeye benzerliğiyle dikkat çekmektedir.